Amelishof bloemenpluktuin
Bloemen plukken en fietsen in een historisch gebied. Bij deze fietsroute kom je vrij snel na het begin voorbij knooppunt 39 langs het Fort Vechten. Dit indru…
Startplaats: Bunnik, Utrecht | knooppuntroute
Fietsroute
56 Km (± 3:44 ) | Utrecht | Het weer op de route 0 °C 0bft
Door en langs het veenweidegebied De Venen stromen talrijke mooie waterlopen: van kleine afwateringsriviertjes tot de Vecht met zijn statige buitenplaatsen.
Knooppunt 2: De Utrechtse Vecht
De Utrechtse Vecht was in de Middeleeuwen een belangrijke waterweg, die de Rijn met de Zuiderzee verbond. Dorestad – waar nu Wijk bij Duurstede ligt – en Utrecht konden mede door de Utrechtse Vecht uitgroeien tot welvarende steden.
Na het afsluiten van de open verbinding met de Zuiderzee, vervulde de rivier nog een belangrijke functie als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Langs de rivier zijn dan ook verschillende kastelen en forten gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan het Muiderslot en Fort Nieuwersluis.
De rivier is echter vooral bekend vanwege de vele buitenplaatsen. In de Gouden Eeuw lieten veel welvarende kooplieden – vooral uit Amsterdam – hier prachtige landgoederen aanleggen om de drukte en de stank van de stad te ontvluchten. Vele daarvan zijn goed bewaard gebleven.
Knooppunt 6: De Venen
Omgeven door de rivieren Amstel, Kromme Mijdrecht, Oude Rijn, Oude Waver en de Vecht ligt het voormalige veengebied De Venen. Het vormt het grootste aaneengesloten gebied met veenontginningen van Europa. In de buurt van de rivieroevers lagen oeverwallen en moerasbossen, verder naar van de rivieren af werd het landschap gevormd door veenmossen.
In de vroege Middeleeuwen begon men het gebied te ontginnen en het veen af te graven. Oorspronkelijk mochten boeren hun kavels zelf bepalen, waarbij ze hun sloten en net zo ver doortrokken tot ze op het gebied van een ander stuitten. Later begon men met een gestructureerde indeling van de kavels. Je ziet dit terug in het landschap door het grillige kavelverloop op de ene plaats en de rechte, gelijk verdeelde stukken grond op andere plekken.
Knooppunt 19: De Grecht
De Grecht staat ook wel bekend onder de naam Greft en is een wetering die van Woerden tot de Kromme Mijdrecht stroomt. De waterloop is in de 14de eeuw gegraven om het omliggende land te ontwateren. Aan het einde van de 15de eeuw werd een nieuwe loop gegraven, die grotendeels de loop van de Oude Meije volgde, waarmee de Grecht de huidige loop kreeg.
Knooppunt 31: De Angstel
Het sterk meanderende riviertje de Angstel verbindt de riviertjes Nauwe Gein en de Holendrecht met de Vecht. Het is feitelijk een zijrivier van de Vecht, maar wordt ter hoogte van Breukelen doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!